Як записати відео Dolby Vision HDR на iPhone 12, iPhone 12 Pro або iPhone 12 Pro Max

28.05.2021
eye-ico 3666
blog_card

Якщо Ви маєте iPhone 12, Ви можете записувати відео у високому динамічному діапазоні Dolby Vision. Але що це означає?

Dolby Vision – один із основних форматів контенту з розширеним динамічним діапазоном (HDR), доступних прямо зараз. HDR пропонує кращу передачу кольорів і більший діапазон освітлення, ніж стандартний динамічний діапазон (SDR), що робить контент більш візуально різноманітним і барвистим.

Dolby Vision - це власний стандарт, розроблений Dolby, який, хоч і не такий популярний, як HDR10, але починає набирати популярності у виробників телевізорів. Однією з основних переваг Dolby Vision у порівнянні з більшістю інших форматів HDR є те, що він використовує динамічні метадані.

Хоча він побудований на тому ж ядрі HDR, що і HDR10, де HDR10 є статичним форматом, що пропонує глобальні налаштування для всього фільму, телешоу або іншого відео, Dolby Vision надає покрокові інструкції для дисплеїв із підтримкою Dolby Vision.

Це означає, що вони можуть бути настроєні для кожної окремої сцени, максимально точно відображаючи вміст.

Dolby Vision vs. HDR10

Що стосується HDR, то є два основних формати: HDR10 і Dolby Vision (є також HDR10+, що набирає деякої популярності, і Hyper Log Gamma, або HLG). HDR10 – це свого роду базовий стандарт HDR. Він кращий за SDR, але він не пропонує такий же діапазон кольорів, як Dolby Vision, і той самий ступінь яскравості.

Між цими двома форматами є певні суттєві технічні відмінності, але найбільша їх стосується метаданих. Як ми згадували, HDR10 – це статичний формат, а Dolby Vision – динамічний. Ось де Dolby Vision має реальну перевагу.

У разі використання статичних метаданих діапазон яскравості (ключ для контенту HDR) встановлюється один раз для всього фрагмента контенту. Це встановлюється шляхом знаходження максимальної яскравості найяскравішої сцени у творі. З іншого боку, Dolby Vision є динамічним, тому є метадані для кожної сцени.

За допомогою цих даних дисплеї, які працюють із контентом Dolby Vision, можуть автоматично налаштовувати свої налаштування для кожної сцени або навіть кожного кадру. Це допомагає кожній сцені або кадру бути найточнішим уявленням бачення творця, яким воно може бути. Є й інші технічні деталі, які слід знати.

Наприклад, HDR10 і HDR10+ обмежені 10-бітною глибиною кольору, у той час як Dolby Vision може підтримувати до 12-біт, хоча на iPhone 12 захоплення HDR обмежено 10-бітним.

На практиці це означає, що Dolby Vision підтримує набагато ширший набір кольорів, ніж HDR10 та HDR10+ (68,7 мільярда проти 1,07 мільярда). Dolby Vision також підтримує набагато більшу пікову яскравість.

А навіщо взагалі використовувати HDR10 поверх Dolby Vision?

Справа в тому, що більшість продюсерських компаній роблять і те, і інше, тому що їх відносно легко освоїти одночасно, оскільки вони збудовані на одному ядрі HDR. Але одна велика причина дотримуватись HDR10 полягає в наступному: це відкритий вихідний код.

Навіть HDR10+, хоч і є покращенням, а не відкритим вихідним кодом, є безкоштовним форматом. Тим часом, виробники контенту повинні платити Dolby за ліцензію Dolby Vision, але для багатьох результати досить хороші, щоб виправдати свою ціну.

Dolby Vision на iPhone 12

iPhone 12 знімає тільки в 10-бітному HDR під час зйомки в Dolby Vision, тоді як формат підтримує 12-бітну глибину кольору. Чому це Dolby Vision? Чому б просто не знімати HDR10 або навіть HDR10 +? Навіщо взагалі знімати прямо у HDR?

Ну, по-перше, причина в тому, що це справді круто! Він також займає значну частину робочого процесу, форматуючи щось у Dolby Vision і вносить це прямо в процес захоплення. Вам все одно доведеться робити такі речі, як корекція кольору, якщо ви хочете, щоб ваше відео відповідало вашому ідеальному баченню, але більша частина цієї роботи тепер виконується під час зйомки.

І що важливо, ви також можете редагувати цей контент прямо на iPhone. Фотографії, iMovie та програма Apple Clips підтримують редагування контенту Dolby Vision, знятого на iPhone.

iMovie навіть дозволяє відносно легко експортувати HDR-відео в SDR, якщо вам потрібно поділитися ним на платформі, де підтримка HDR поки не є надійною. Тим часом, у «Фото» є кілька фільтрів, які ви можете застосувати до свого контенту Dolby Vision, щоб отримати саме той вид, який вам потрібен, і ви можете відтворювати відео у форматі AirPlay Dolby Vision прямо на сумісному дисплеї або Apple TV.

Чому саме Dolby Vision?

Це зводиться до двох речей: динамічних метаданих та популярності. IPhone 12 відображає лише 700 мільйонів кольорів. Це може здатися великим, але пам'ятайте, що при 12-бітовій глибині Dolby Vision може відображати 68,7 мільярда кольорів. З 700 мільйонами iPhone 12 більше в діапазоні HDR10 та HDR10+. Саме тут у гру вступають динамічні метадані Dolby Vision і чому це справді найкращий формат у порівнянні з HDR10.

Оскільки дані від сцени до сцени забезпечують більш надійну і точну роботу, ніж HDR10, вони здатні показати дійсно точне уявлення того, що ви зняли. І тепер ваш iPhone може захоплювати ці динамічні метадані та обробляти їх у реальному часі прямо на телефоні. Що стосується популярності, хоча HDR10+ також може бути динамічним форматом, він майже не використовує Dolby Vision.

Крім того, 12-бітна глибина кольору поки не така вже й велика проблема. Хоча це чудово, що Dolby Vision підтримує його, це, схоже, більше орієнтоване на майбутнє, ніж будь-що. Більшість дисплеїв Dolby Vision поки що не можуть відображати 12-бітний контент, але, сподіваюся, скоро вони з'являться.

Запис безпосередньо в Dolby Vision – справді вражаюча функція, яку обов'язково покращать у наступних iPhone. До речі, якщо ви все ще намагаєтеся вирішити, який iPhone вибрати між новою серією iPhone 12, знайте, що iPhone 12 та iPhone 12 mini можуть записувати в HDR з роздільною здатністю 4K зі швидкістю 30 кадрів на секунду, а iPhone 12 Pro та iPhone 12 Pro Max може записувати HDR у роздільній здатності 4K зі швидкістю 60 кадрів в секунду. Отже, якщо вам важливе відео з вищою частотою кадрів, переходьте на версію Pro.

Рекомендовані товари

Реєстрація
Будь ласка, перевірте номер телефону Будь ласка, перевірте номер телефону Номер телефону вже використовується
Будь ласка, перевірте корректність вводу пошти
Пароль має мати від 8 символів
Паролі не співпадають
Ми відправили вам SMS на номер:
Код з смс:
Код з смс не вірний:
detail_ico
Переваги реєстрації
  • Статус замовлення
  • Історія замовлень та їх деталі
  • Зручні списки бажань з порівнянням товарів
  • Переглянуті товари
  • Скачування та друк чека/гарантійного талону
  • Збереження контактних даних для кошику
  • Функція повторити замовлення
  • Індивідуальні промокоди
Вибір

Ви можете вести пошук товару за партномером, кодом товару, по повній або частковій назві

Зв'язок з нами
Отримайте знижку -150₴ за підписку Ми відправили промокод на знижку на Вашу пошту: petro@gmail.com
Ви вже підписані
Будь ласка, перевірте корректність вводу пошти
Відправити
Бажаєте отримувати персональні промокоди на знижки? Реєструйтесь в особистому кабінеті
Не цікаво